Så började det

Kaos... kö... kallt....


Så var det första tiden vid Migrationsverket när de ukrainska flyktingarna började anlända till Sverige. Många fick köa hela dagen och kom ändå inte in. De fick komma tillbaka och chansa igen. Några privatpersoner bestämde sig för att hjälpa till. De satte upp ett bord och bjöd på kaffe och därifrån kommer namnet. Det enkla initiativet utvecklades snabbt till klädställningar och lådor med skor.


Projektet kom att kallas "Kaffe för Ukrainare" och har sedan starten administrerats och till delar finansierats av Insamlingsstiftelsen HOPE worldwide Sweden även om många av volontärerna inte är direkt knutna till välgörenhetsorganisationen.


Fastighetsbolaget Fabege lånade ut en lokal nära Migrationsverket som första tiden användes som lager och för förberedelser för nästa dags servering. I maj 2022 när flyktingströmmen från Ukraina började avta avslutades verksamheten på Sturegatan och flyttade över till lokalen i Solna Business Park.


Där drivs nu ett center för ukrainska flyktingar. Till en början bjöds ett flyktingboende i taget in för att komma och hämta kläder och hygienartiklar, men sedan slutet av sommaren 2022 är det öppet för alla ukrainska flyktingar två dagar i veckan.


Många av volontärerna som hjälper till på centret kommer från HOPE. Andra är privatpersoner som hört talas om verksamheten via sociala medier eller bara haft vägarna förbi Migrationsverket. Flera av volontärerna är också själva ukrainska flyktingar vilket underlättar kommunikationen då få ukrainare kan engelska.


Fortfarande kommer det flyktingar till Sverige, många i de kläder de flytt i. De som kommer nu har det på många sätt tuffare än de som kom tidigt. De kommer oftast direkt från krigszoner med väldigt få tillhörigheter i påsar och med tuffa upplevelser.


På centret på Englundavägen 9 delar vi ut kläder, skor, hygienartiklar, barnmat, blöjor, barnvagnar, väskor och mycket annat. Vi serverar vi kaffe/the och gott fikabröd. Det finns också matbröd att ta med hem. Barnen har ett eget lekrum och får ta med leksaker och gosedjur hem. 


Det är du som bidrar med sakerna vi kan skänka och servera. Kom gärna förbi oss med det du vill skänka söndagar 14-18 och måndagar 17-20. Då blir du en del av det här initiativet och hjälpen betyder mycket för de som kommer. Deras dagpenning är liten och behoven stora.


Hör kort inslag om oss på P4

Nytt reportage i P4 9 juni