Öppetider/Open/ВІДЧИНЕНО >>


Kaos, kö från mitt i natten... kallt....


Så var det första tiden vid Migrationsverket, när de ukrainska flyktningarna började komma. En del fick köa hela dagen och kom ändå inte in. De fick komma tillbaka och chansa igen. Ni såg det säkert på TV nyheterna...

Kristjan Lootus och Joakim Silén bestämde sig för att hjälpa. De satte upp ett bord och bjöd på kaffe och därifrån har vi namnet.


Det privata initiativet utvecklades snabbt och idag bemannar vi 4-5 bord, samt sätter upp klädställningar och lådor med skor varje dag.


Vi har fått låna lokal av Fabege och kan därmed hantera både kläder, lager och förberedelser nära Migrationsverket. Här har vi öppnat ett Center för ukrainska flyktingar. Vi uppdaterar med öppettider inom kort. Nu i början har vi special öppet på inbjudan för de som bor på flyktningboenden, som har minst stöd i vårt samhälle.


Vi fick kontakt med HOPE Worldwide Sweden och kunde därigenom få stöd av en välgörenhetsorganisation för att komma igång och för att kunna hantera pengar via Swish/BG. Många volontärer kommer från HOPE. Många andra är privatpersoner som fått kontakt med oss via sociala medier - eller bara kommit förbi och pratat med oss på plats. Vi är nu volontärer från flera länder och många ukrainare är med oss. Det underlättar då vi därmed kan kommunicera bättre med alla de, som inte kan engelska.


Idag kan man registrera sig online och sedan boka in besök hos Migrationsverket. Det har lättat lite på kötrycket. Givetvis kan inte alla hantera denna digitala process, så obokade flyktningar köar. Det är inte lika hysteriskt längre, men köerna ringlar sig långt och det tar lång tid att komma in.


Många kommer till oss i de kläder de flytt i. Flyktningarna, som kommer nu, har det på många sätt tuffare än de, som kom tidigt. De kommer nu oftast direkt från krigszoner med väldigt få tillhörigheter i påsar och med tuffa upplevelser. 


Vi finns på gatan varje vardag (sedan 15 juni oregelbundet) och möter med fika, sätter fram stolar i kön för de äldre och gravida, serverar kaffe/the, mackor och korv med bröd. Vi delar ut hygienartiklar, barnmat, blöjor, kläder, skor, väskor m.m. Barnen får leksaker och gosedjur - deras saker är kvar hemma. Vi fixar fram barnvagnar och resväskor, samt specialsaker vi får frågor om. 


Det är du som bidrar med sakerna vi kan skänka och servera. Du kan bidra till att hjälpa flyktningarna här på plats i Sverige. Kom gärna förbi oss med det du vill skänka - vardagar 9-13.30. Då blir du en del av detta initiativ och hjälpen betyder mycket för de som kommer. Deras dagpenning är inte stor och behoven stora.


Bli gärna volontär med oss - tag kontakt!Hör kort inslag om oss på P4

Nytt reportage i P4 9 juni